darsena-time after time

četvrtak, 04.06.2009.

Amazing exiperience of 5Rhythms



Dio I.

Negdje, početkom četvrtog mjeseca, slučaj je htio da doživim jedno novo, predivno iskustvo. Iskustvo "Čarolije valova". A dogodi se tako u životima ljudi.... kad dođu do granice, kad misle da su zidovi previsoki, a da bi ih preskočili, provalije preduboke, a da bi ih premostili... Otvore se kanali koji su tada najpotrebniji. Samo treba... htjeti. Htjeti nadići samoga sebe i priznati svoje slabosti. Htjeti pobijediti onog unutarnjeg sabotera koji nam stalno govori da nismo dovoljno vrijedni ili dostojni ovog ili onog. Htjeti se usuditi poželjeti za sebe samoga nešto više od onoga na što su nas osudili ustaljeni klišei ponašanja... Htjeti NAPOKON zavoljeti samoga sebe sretan.

5 Ritmova su magična snaga samoizlječenja plesom... prepoznavanje... smiraj... snaga...

i...

˝5 Ritmova su:
TEČNI – fluidno, neprekidno, uzemljeno klizanje naših vlastitih pokreta
STAKATO – perkusivni, pulsirajući ritam koji nas oblikuje na tisuću različitih načina
KAOS – ritam prepuštanja, otpuštanja u katalitičnu divljinu svog plesa kojeg nikad ne možemo isplanirati ili ponoviti
LIRSKI – ritam transa, u kojem se težina svijesti o samom sebi rastapa, olakšavamo i opuštamo se u svoj vlastiti jedinstveni pokret
DUBOKA TIŠINA – ritam praznine u kojem se nježni pokreti podižu i spuštaju, počinju i završavaju u polju tišine˝

(˝posuđeno˝ sa www.plesritmova.net)

Na samom početku, Šveđanka Eva, naša instruktorica plesa, originalna i otvorena osoba, nam razbi tremu i nelagodu čarobnom rečenicom sretan - "Nemojte brinuti, niti se skanjivati kako ćete izgledati u očima drugih, jer će svi biti okrenuti samima sebi, pa vas nitko neće ni primjetiti."
Strange... Oslobođenje unutar potpune otuđenosti... ali, krenusmo.

Tečni
Upoznavanje s prostorom oko sebe, fluidno kretanje po prostoriji uz laganu, meditativnu mjuzu. Poželjno plesati bos... da se osjeti ground, materija, neposrednost. Lebdeći pokreti, neagresivni i paperjasti, imaš osjećaj kao da dotičeš svaki atom zraka. Istovremeno, energija se počinje buditi, mekano i polako. Mala nesigurnost pri susretu s blizinom drugih ljudi, ali i to ubrzo nestaje... U glavi buđenje uz širom otvoren prozor s pogledom na uspavanu, pustu valu, šum mora, borove i cvrčke... Idealna stvarca koju si "namontirah" za tu prigodu "Shine on you crazy diamond".

Staccato
Glazba tipa obrada Vanesse Mae - svijetla, poletna i prepuna energije. Polako se oslobađam, širim krugove kretanja. Svi lelujamo naokolo, al' se po nekom, intuitivnom, prešutnom sporazumijevanju ipak uspješno izbjegavamo u prostoru i vremenu sretan. Nema ozlijeđenih zujo. Neopisivo je lud osjećaj plesati bos pred nepoznatim ljudima, u po' bijela dana, pod punim svjetlom. Cijelo se tijelo pokreće i sad više nema ni sjene od pomisli kako bi to sve skupa moglo izgledati i izgledam li kao klaun uključen u struju nut. Neposredno upijanje ritma i spontano reagiranje na svaki, pa i najmanji titraj...

Kaos
E, tu sam došla na svoje naughty! Ritam predivan, iskonski, plemenski... Odazivaš se. Pokret govori umjesto tebe, ti si i prostor i vrijeme i početak i kraj. Sve je tu i sve ti je jasno. Automatski mi se stvorila slika: noć, vatra, bubanj, šamani... Ničeg drugog nema osim tebe, ništa drugo ti nije ni bitno, energija je na vrhuncu, postaje pretoplo i tad mi bi žao što se nisam laganije obukla. A bijah u crnom... Sve ti je viška i svaka pomisao osim one na ritam ti je strana i nepoznata. U sebi si i sa sobom si. Basic feeling dubok, crn i omamljujući, ali želiš da taj trenutak potraje vječno... U biti, jedino mjesto i stanje u kojem (i na kojem) sam tad željela biti: dancing naked on the rain in deep woods... I apsolutno ništa drugo ne postoji osim te slike... Omamljujuća vrtnja oko svoje osi, odlazi težina, isparava tuga... Vrelo je, dlanovi gore... Očajnički želiš ledeni, planinski izvor da zagnjuriš glavu u njega i napiješ se kristalne bistrine. Upijaš čistoću i snagu. Ekstatična katarza sretan.

Lirski
Izgledalo mi kao smirivanje oluje na moru. Glazba neopisivo laganija, al' još uvijek dovoljno "jaka" da pulsira prostorom i drži koncepciju. Počinjem osjećati blagu malaksalost... i natruhice nelagode. Zadatak unutar tog dijela ciklusa je bio plesanje s partnerom, spontanim odabirom - eye contact. Aaaa... teško rolleyes! Ne dirajte mi ravnicu nono! Odabirem, ali nekako susprežem pokrete (i opet počinjem razmišljati no). Još teži zadatak (mislim da mi se tom prigodom i otelo spontano "Uhhh!" sretan) je bila promjena partnera. Cilj - otvaranje prema drugima, hm rolleyes! Recimo da sam nekako željela da se taj dio završi što prije, al' eto, izdržah junački party.

Duboka tišina
Opet laganini glazbica, sad gotovo nečujna. Mimoilazimo se u tišini i osjećamo prisutnosti. Oluja se smirila, more glatko kao ogledalo. Ogledalo duše sretan. Smiraj dana... purpuno nebo... ležiš na obali mora u sumrak... pokušavaš ignorirati galebove koji stalno nešto grakuću, al' ne daju se oni sretan. Ti si, tu si i sretan si rofl.
Nakon nekoliko trenutaka nijemog mimohoda sjedamo u krug. Svatko prilikom hvatanja improvizirane lopte (čitaj: Evinog džempera:), treba izgovoriti prvu riječ koja mu padne na pamet. Moje su bile: eternity i joy sretan!

A plesalo se u kontinuitetu sva tri sata i ovo je pisala osoba koja ne da nije vična plesu, nego je apsolutni antitalent s upravo grotesknim pomanjkanjem kondicije pjeva...

04.06.2009. u 23:11 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Rujan 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (2)
Svibanj 2012 (1)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (4)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (7)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (8)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (6)
Lipanj 2009 (6)
Svibanj 2009 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Malo skrovište neizgovorenih misli

Linkovi

Pet Ritmova

Amazing experience of 5Rhythms

Ples... Ritam... Valovi... Opet:)

Pet Ritmova - Dio III.

world map hits counter
map counter

blog counter

blog counter






























Mail:

rijec.dvije (at) gmail.com